Saturday, June 16, 2012

Grote bestanden versturen met Thunderbird

Vandaag wilde ik een bestand versturen met Thunderbird. Het was pakweg 1,5MB groot. Niet te groot voor de meeste providers. Maar toch nog best groot om de email-box van ontvangers onnodig mee te vullen.

Thunderbird bleek in de huidige versie een hele aardige nieuwe functie: FileLink. Ik ben zelf al wel bekend met het versturen van grote bestanden via WeTranfer of Dropbox of YouSendIt.WeTransfer is erg handig voor echt heel, heel grote bestanden (tot 2GB). Dropbox is erg handig om directories met bestanden te delen met meerdere mensen. Al ben ik wat dat betreft erg enthousiast over Google Drive. Dat is namelijk geintegreerd met Google Docs. Of eigenlijk: Google Docs is omgebouwd tot Google Drive.

Maar dit was nieuw voor mij. Thunderbird signaleert nu zelf dat je een groot bestand wilt versturen:
Als je nu op "koppeling" klikt, dan upload het automatisch naar een opslag-provider. Thunderbird houdt het voor je open welke provider je daarvoor wilt gebruiken. Maar op dit moment bestaat er alleen nog integratie met YouSendIt. Deze provider maakt het mogelijk om gratis tot 50MB grote bestanden te versturen. Dat betekent dat voor echt grote bestanden je met WeTransfer aan de slag moet.

De eerste keer zal het dus vragen om je account gegevens (gebruikersnaam, wachtwoord) bij YouSendIt. Mocht je dien nog niet hebben, zul je daar een (gratis) account moeten aanmaken. Het wachtwoord kun je opslaan in Thunderbirds Wachtwoordbeheerder. Omdat ik het al gedaan heb, kan ik er nu even geen schermafdruk van maken.


Wanneer het bestand bij YouSendit op de server staat plaatst Thunderbird een linkje in het email bericht:

Daarna kun je het bericht versturen. De link is een week geldig. Dan zal YouSendIt het bestand verwijderen.

Het voordeel is dan dat de ontvanger het hele bestand niet in zijn mailbox heeft, maar het zo kan downloaden. Een nadeel van een systeem als WeTransfer is dat de website jouw ontvanger een automatische gegenereerde email verstuurt. Dat soort mails willen nog wel eens in de spamfilters blijven hangen. Dus tot 50MB is bovenstaande oplossing wel heel handig.

1 comment:

Anonymous said...

Interessant artikel, ik heb zelf een website omtrent grote bestanden versturen . Misschien een leuke aanvulling hierop?